CIAP
Kunstverein

CIAP Leden

Bent u gebeten door actuele kunst? Word dan (opnieuw) lid van CIAP vzw.
lees verder

FAIRSHARE tijdens Kunstennacht Hasselt

Zelfpublicatie als artistieke praktijk.

9.5.2019 (13-20u)

Wat is de toekomst van publiceren in het digitale tijdperk? Wat kan uitgeven, gezien als artistieke praktijk, met zich meebrengen? Hoe organiseren kunstenaars zichzelf? Dit zijn enkele van de vragen die aan de orde worden gesteld tijdens de eerste editie van de jaarlijkse kunstenaarsboekenbeurs FAIRSHARE, georganiseerd door KRIEG, Hasselt in samenwerking met B32, Maastricht, The School, Hasselt en CIAP Kunstverein, Hasselt.

Op 9 mei zal FAIRSHARE het gebouw van CIAP transformeren in een multiversum waar verschillende materiële, digitale en performatieve benaderingen van zelfpublicatie zullen overlappen, convergeren of botsen.

Self-publishing is vooral interessant wanneer het gezien wordt als een motor voor het versterken van samenwerkingen. Het is zelden beperkt tot het 'zelf', maar is afhankelijk van netwerken die vaak meer geconcentreerd en intiemer zijn dan hun steeds uitbreidende online tegenhangers. Kunstenaarspublicaties, zines, platen of bootlegs, en de zeer specifieke 'scènes' eromheen, creëren ingewikkelde systemen van netwerken. Het is echter slechts in zeldzame gevallen dat ze elkaar kruisen. FAIRSHARE stelt zich dan ook tot doel een platform te creëren voor de bestaande netwerken, om zo interactie en nieuwe verbindingen te laten ontstaan.

FAIRSHARE nodigt verschillende kunstenaars uit - van meer bekende namen tot incognito-spelers - om hun boeken, zines en prints te presenteren, in combinatie met andere experimentele formaten van drukwerk. Om over de disciplinaire grenzen heen te reiken en een breder perspectief op zelfpublicatie te bieden, wordt een selectie van records, bootlegs, en andere diverse uitgaven getoond. Daarnaast zullen sommige kunstenaars hun werk ter plekke ten uitvoer brengen tijdens het publieke programma. Op deze manier vestigt FAIRSHARE evenveel aandacht op de mechanismen voor distributie en spreiding, als op de aard van de gedistribueerde materialen zelf.

Publiceren betekent iets in de wereld brengen en delen met een publiek; dit is vaak minder direct dan in het geval van een voorstelling of zelfs een tentoonstelling. Boeken, prints, platen enz. reizen vaak via verschillende, min of meer zichtbare distributiekanalen, van hand tot hand, steeds verder weg van hun makers. FAIRSHARE biedt daarentegen een unieke kans op een onmiddellijke ontmoeting tussen kunstenaars en hun publiek, op een directe uitwisseling van ervaringen, en tenslotte op ongebreidelde transacties*.

* De tijdens FAIRSHARE aangekocht werken komen rechtstreeks uit het atelier van de kunstenaars.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Plaats en tijd

FAIRSHARE vindt plaats bij CIAP Kunstverein op 9 mei, van 13 tot 20 uur. Het randprogramma met performances, boekpresentaties en presentaties wordt binnenkort bekend gemaakt.


Organisatoren

FAIRSHARE wordt georganiseerd door KRIEG, een onafhankelijke kunstruimte van het PXL-MAD School of Arts in Hasselt, in samenwerking met B32 (Maastricht), de School (Hasselt) en CIAP Kunstverein (Hasselt). Sinds 2016 ondersteunt KRIEG de artistieke productie en de presentatie van een rijk programma van tentoonstellingen en screenings, waarbij gevestigde en mid-ervaren kunstenaars getoond worden in Hasselt. Elk jaar probeert KRIEG een evenement/tentoonstelling te organiseren gericht op de lokale jonge kunstscene, als tegenwicht voor de gebruikelijke programmering.

 

Contact

Alicja Melzacka: a.e.melzacka@gmail.com
Stijn Maes: Stijn.Maes@pxl.be

KRIEG.pxl-mad.be

 

Bezoekadres: Lombaardstraat 23, 3500 Hasselt (BE)